McDonald’s może przywrócić sos szechuan dzięki odcinkowi serialu Rick i Morty

 

Jeżeli kogoś ominęła premiera pierwszego odcinka trzeciego sezonu serialu animowanego „Rick and Morty” (albo po prostu nie ogląda, Bóg wie dlaczego) pojawia się tam motyw, że Rick ucieka z intergalaktycznego więzienia i wznawia swoje przygody z wnukiem tylko po to by zdobyć sos szechuan. Wspomniany dodatek do McNuggets był sprzedawany jako edycja limitowana by promować film Mulan w 1998 roku.

Próba przywrócenia sosu spotkała się z entuzjazmem fanów którzy stworzyli serię petycji na witrynach takich jak change.org (bo oni mają jakąś tam moc), a nawet na stronie Białego Domu (z wiadomych powodów petycja zniknęła, jednak ogłoszenie Islamu sektą oraz wzniesienie pomnika Paula Walkera dalej istnieją). Forum 4chan (znam zasady 1 i 2 ale /pol/ było taką pomyłką, że takowe nie obowiązują) zorganizował nawet akcję w której użytkownicy przy każdym zamówieniu w restauracjach McDonald’s wybierali szechuan jako ich sos. Wątpię by jednak było to przez nich kontynuowane bo jak widać „normies” się do tego dobrali.

Justin Roiland jest jednym z twórców oraz podkłada głos pod tytułowe postacie.
By tego było mało, na Ebay pojawiło się wiele sosów na sprzedaż, a wszystko to zaczęło się od aukcji użytkownika definitelynotdanharmon w której na chwilę obecną cena sięga ponad 76 tyś dolarów. Dan Harmon jest jednym z twórców serialu, ale skoro aukcja mówi, że to na pewno nie on to trzeba uwierzyć. Zyski z aukcji mają być przeznaczone na Habitat for Humanity.

Imperator fast foodów powiedział, że jest otwarty na przywrócenie sosu ponieważ słucha głosu swoich klientów parafrazując szalonego naukowca z serialu  „sos jest tak dobry, że warto na niego czekać nawet 9 sezonów albo 97 lat”. Z kolei szef Mike Haracz tweetował, że zobaczy co się da z tym robić.

Jak komuś się nie chce czekać 9 sezonów na wznowienie to w internetach znalazłem w miarę prosty przepis. Ostatnimi dniami pojawiło się ich mnóstwo, jednak ten nie wymaga godzinnego biegania po delikatesach.

2 łychy wytrawnego Sherry

1,5 łychy posiekanego imbiru

2 łychy posiekanego czosnku

1/2 łychy posiekanej papryki chilli suszonej czerwonej

1/2 szklanki bulionu

2 łychy mąki kukurydzianej

1,5 łychy sosu sojowego

1 łycha sosu azjatyckiego chilli-czosnek

1 łycha cukru

 

  1. Wymieszać imbir, czosnek, paprykę, sos sojowy, sos azjatycki, cukier i gotować na patelni niemal do wrzenia.
  2. wymieszać bulion z mąką by nie było grudek
  3. Wlać rosół z tą mąką do reszty i mieszać aż stwardnieje

Nie odpowiadam za komplikacje żołądkowe, spalone kuchnie, naczynia, brak papieru toaletowego. Właściwie za nic nie odpowiadam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *